Havanais, helse og utstilling

«Dersom en Havanais og en Coton er like lange i ryggen, er en av dem feil» Denne uttalelsen kom fra en klok dommer på en konferanse om de hvite rasene hvor jeg deltok. Dette er faktisk en veldig viktig observasjon som ALLE dommere burde legge seg på minne.

Dette har med helse å gjøre. Det står tydelig i rasestandarden hvordan proporsjonene på havanaisen skal være. 3 høy og 4 lang. Hode skal utgjøre 3:7 av hele hunden. Om vi ikke passer på proporsjonene i avlen mister vi typen, og vi kan avle fram problemer som vi ikke ønsker. En alt for lang rygg disponerer for skiveprolaps og masse smerter for hunden.

Videre kan vi lese på kritikker fra utstilling: noe buede frambein. At det foretrekkes fremfor litt utover vendte føtter, er betenkelig.   Buede frambein kan disponere for short ulna i avlen, mens utover vendte føtter fremdeles står godt plantet på bakken uten problemer. For øvrig må vi regne med at short ulna kan dukke opp så lenge vi avler på dvergvekst i miniatyrhundene. Men vi bør passe på at vi avler på rette frambein.

Andre trekk fra dommeren på utstillinger er tennene. Hvor viktig er det helsemessig at tennene står som en perlerad? Om det er fullt tannsett men en tann står litt skjevt, så gir ikke det problemer for hunden helsemessig. Hvor hardt skal da dommeren slå ned på det?

Selvfølgelig ønsker vi ikke å avle på feil etter standarden. Men det står faktisk i rasestandarden: «Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er og effekten på hundens helse og velferd.» Husker dommerne å tenke helse når de dømmer hundene? Eller er det andre ting som er viktigere?

Dessverre er det ikke så mange dommere som virkelig kjenner havanaisen. Det er flere typer, og det er vanskelig å dømme rasen. Dersom dommeren virkelig har studert rasen og funnet «sin» type, så er det jo et kjempepluss. Men de dommerne er det dessverre langt mellom.  

Det verste tilfellet av forvirring skjedde på NKKs utstilling i Kristiansand for noen år siden. Der var det en Coton De Tulear valp som ble kalt inn sammen med Havanaisvalpen. Og Coton ble BIR Havanais valp. Eier av Coton hadde aldri vært på utstilling før og visste ikke hva hun skulle gjøre. Og feilen ligger jo da hos ringsekretær som tok inn valpen og dommeren som ikke kjente noen av rasene godt nok til å vite forskjell på dem.

Helse er så veldig mye mer enn fotsid pels som sleper gulvet. Pelsen skal faktisk ikke være fotsid. Luft mellom hunden og bakken er korrekt.

Denne hunden er faktisk målt til korrekte proporsjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.