Opplæringstips

Her vil det komme råd og tips for et vellykket hundehold.

Avstraffelse:
Om du er nødt for å sette hunden på plass fordi den gjør noe galt, så ikke ta den i nakkeskinnet. Dette er hva moren gjør om hun skal flytte valpene. Grepet i nakken utløser hundens endorfiner og gjør den avslappet slik at moren kan flytte den uten problemer. Dette er altså ikke effektivt som opplærings metode. Moren tar et lett grep rundt valpens snute, rister forsiktig og knurrer lett. Om du sier nei med vanlig stemme i steden for å knurre, så vil valpen etter hvert lære hva nei betyr og lyde deg på det. Den vil jo så gjerne gjøre deg til lags. Gi hunden sjansen til å lære hva du vil den skal gjøre og forstå hva du sier. Husk den er en helt annen art enn oss og kan ikke vårt språk automatisk.

Bjeffing:
Hunder har det med å varsle når de hører eller ser noe. Og de hører og ser det lenge før oss som regel. Om du kjefter og skriker til hunden for å få den til å tie stille, så tror den bare at du hjelper den å varsle og at det var riktig å si ifra. Prøv heller å hviske til hunden at den skal være rolig. Hunden vil dempe seg og prøve å hviske den også. For det gjør jo sjefen. Om du er sjefen vel å merke.

Sett ord på hva valpen gjør:
Skal du lære hunden å komme på komando, så må du fortelle den hva den gjør. Roper du kom når den er på vei bort ifra deg, så vil den tro at kom betyr å løpe vekk. Påkall hunden ved navn og ros den når den ser på deg. Kommer den da mot deg, så si kom. Gjenta kom helt til den er helt borte hos deg og tar godbiten ut av fingrene dine. Først da roser du for riktig utført kommando. Ikke bruk kommandoen i tide og utide, da vil den bli avlært. Det samme gjelder sitt, ligg og stå. Si sitt når du ser valpen setter seg. Etter tilstreklig mange gjentagelser, lærer hunden hva ordet sitt betyr. Når du så gir kommandoen etter en tid, så vil nok hunden sette seg. Kommandoen STÅ er muligens den viktigste kommandoen du kan lære hunden. Det å kunne kommandere stå på lang avstand kan redde hundens liv om den er på vei ut i trafikken. Det er mye lettere for hunden å adlyde stå kommandoen enn å stoppe, snu seg og komme mot deg.